Tidaholm

Tändstickan vände dåliga betyg

1:31 min

För ett år sedan hade vårdcentralen i Tidaholm dåliga patientbetyg och bristande arbetsmiljö. Idag delas Guldskalpellen ut till årets förnyare i sjukvården, och en av de nominerade var vårdcentralen Tändstickan.

I maj förra året startades ett projekt för att förbättra situationen.

– Vi ställdes inför två faktum. Det första var vårdvalet som krävde mycket förändringar och sedan var det ute en nationell patientenkät som vi fick dåligt resultat på, säger Maritha Bäck som är chef på Tändstickan.

Drop-in

Ett år senare har de uppnått bland annat starkare samarbete mellan yrkesgrupperna, större fokus på patientens egen upplevelse och en öppen mottagning utan tidsbokning.

Nu blir det ingen Guldskalpell för Tändstickan idag, men tidigare i våras vann vårdcentralen ett nyinstiftat pris av Primärvården Skaraborg för bästa arbetsplats.

De har dessutom inspirerat andra vårdcentraler i Skaraborg. Susanne Olsson, sjukgymnast och projektledare, har fått åka runt och hjälpa andra vårdcentraler att jobba i projekt och starta upp öppna mottagningar

– Trivseln har ökat och man har roligare på sin arbetsplats. Många säger att det är roligt att jobba mer i team och med samverkan, berättar Susanne Olsson.

Ny undersökning

Nu väntar man på att se resultat i höstens patientundersökning. Lars Norström som sitter i väntrummet verkar nöjd

– Jag har tyckt att det varit bra hela tiden. Men det nya drop-in har gjort att det blivit ännu bättre. Det är alltid ett trevligt bemötande.

Emmeli Nilsson
nyheter.skaraborg@sr.se