Se rörliga bilder från Mariestad

TV: Här grips den misstänkte cykelmannen

2:54 min

Han tros vara den man på cykel som tagit kontakt med barn i Mariestad. Nu har han gripits och anhållits misstänkt för ofredande.

Vid 17-tiden igår greps den 30-årige mannen utanför en matbutik i Mariestad. Han gjorde inget motstånd. Bredvid honom stod den damcykel med låg sadel och högt styre som vittnen tidigare beskrivit. 

– Han stämmer på signalement. Det finns också en del övrigt som behöver utredas och därför så har han blivit kvar hos oss medan vi jobbar vidare, säger Peder Andreasson, utredningsbefäl vid polisen i Mariestad.

Det är också det som är bakgrunden till att mannen senare anhölls av åklagare. Han är skäligen misstänkt för två fall av ofredande, ett brott som oftast ger böter men i sällsynta fall också kan ge fängelse i upp till ett år.

– Han nekar till att ha tagit kontakt med barn, säger Peder Andreasson.

"Vill du ha kakor och glass?"
Senast i söndags eftermiddag tog en man kontakt med en 8-årig flicka som lekte på en gata i centrala Mariestad. Mannen frågade om hon ville följa med hem till honom för att ta glass. Flickan svarade inte utan sprang hem till sina föräldrar som sen polisanmälde. Det var tredje gången sen slutet av april som mannen försökt ta kontakt med barn. Vid ett tillfälle har han synts utanför en förskola och vid ett tredje tillfälle tog han kontakt med 7-årig flicka i en park och ville bjuda på glass och kakor.

– Att prata med barn är inget brottsligt i sig. Hur ska man kunna bevisa att det handlar om ett ofredande?

– Man får göra en sammanställning av hela hans beteende i så fall. Tillvägagångssätt, upprepade tillfällen… och på så sätt försöka visa på hans uppsåt, säger Peder Andreasson.

Rör upp känslor
Tre dagar efter ett anhållande måste åklagaren antingen göra en häktningsframställan eller sätta den anhållne på fri fot. Om inte utredningen tar en oväntad vändning så kan går det inte att få mannen häktad i det här fallet. Straffvärdet är inte tillräckligt högt. Polisen manar till lugn: 

– Jag vet att det här haussats mycket. Det har kommit in många telefonsamtal om saker som vi inte tror har med den här mannen att göra. Vi hoppas att folk tar de olika ryktena för vad de är, inte tror på allt och inte förvränger. Det är ju egentligen inte något allvarligt som hänt såhär långt, men vi vill naturligtvis få stopp på det och det är också därför som vi har lagt energi på det, säger Peder Andreasson.