Gullspång

Humor ska ge bättre engelskundervisning

5:51 min

Glosor och högläsning av texter byts mot humor och populärkultur när vetenskapscentret Balthazar i Skövde undervisar i engelska. Vi besökte en lektion i Gullspång.

Lektionen utgår från populärkultur som högstadieungdomarna är väl bekanta med. Det är Simpsons, Southpark, rock, pop och science fictionfilmer med mera.

– De här ungdomarna har engelska omkring sig hela tiden i allt från rockmusik till Harry Potter, säger John Downey. Men i klassrummet är det inte samma språk som i deras liv. Jag försöker få dem att använda den engelska som är relevant för deras liv.

Med mycket sarkasm och personligt tilltal ställer John Downey frågor till eleverna. Hela lektionen är på engelska och elverna tycks inte ha några som helst problem att hänga med. Många hänger glatt på och svarar på engelska. Det är sällan det är så här tätt mellan skratten under en engelskalektion på högstadiet.

Eleverna Olivia Karlsson, Johan Alberstsson Tidestedt och Pontus Strid går i sjuan på Gullstensskolan i Gullspång och de var nöjda med dagens engelskalektion. Vanligtvis är det mer traditionella hjälpmedel, menar de.

– Det var den roligaste engelskalektionen jag har haft, säger Pontus Strid. Annars tittar vi bara i böcker hela tiden.

– Han skämtade och hade jättebra humor, säger Johan Albertsson Tidestedt.

Maria Smedberg är engelskalärare på skolan. Hon tror det finns mycket att lära av Johns metoder och säger att man försöker använda sig av elevernas olika intressen och förkunskaper i undervisnignen.

– Det som är viktigt är att vi jobbar med sånt som ungdomar tycker är intressant. Börjar vi prata om World of warcraft och musik då vaknat de till, säger hon.

John Downey vill kalla sin undervisning för "English for life". Det handlar om att visa att engelska inte bara är ett skolämne utan viktigt att kunna för att till exempel klara sig i ett framtida yrkesliv. Och eleverna som han träffar kan alla mycket engelska, menar han.

– Det handlar inte om grammatik. Det handlar om social kompetens och om att vara sig själv.