Skara

Sto skrämt av helikopter - föl dog

1:26 min

Ett högdräktigt sto blev så stressat av lågt flygande militärhelikoptrar att det födde sitt föl två månader för tidigt. Fölet dog, och nu ersätts ägaren med 200 000 kronor.

Händelsen inträffade den 18 mars i år, när helikoptrarna flög in över en gård i Skara kommun. De flög på låg höjd över gården på grund av dimma.

Djuren blev stressade och togs in i sina boxar, men hann inte tas in i tid, eftersom det inte kom någon förvarning om den låga flygningen.

40 minuter senare började det högdräktiga stoet att föla, två månader för tidigt. Fölet gick inte gick att rädda. Det dog på grund av syrebrist eftersom lungorna inte var tillräckligt utvecklade.

Känslomässig och ekonomisk förlust
Dagen efter kom en anmälan in till Försvarsmakten, där ägaren skrev om vilken förlust detta var, både känslomässigt och ekonomiskt.

– Helikoptrar och luftballonger är ett problem, säger ägaren till P4 Skaraborg.

Ägaren har nu fått ersättning på 200 000 kronor från Försvarsmakten, men tycker att det är viktigt att det informeras om såna här flygningar.

– Att gå ut med information om vart det ska flygas och när är viktigt under perioden april till juni, då det är fölningstider.

Till P4 Skaraborg säger ägaren att allt är utrett och att det inte finns någon konflikt.

Ovanligt
Att hästston blir så skrämda och stressade av höga ljud att de fölar för tidigt är ovanligt, uppger Hans Näslund, veterinär på Hallands Djursjukhus. Under sina 35 år som veterinär har han bara vid ett fåtal tillfällen varit med om liknande händelser som den i Skara.

Hur känner sig hästen i det läget?
– De kopplar på en stressreaktion som är starkt förknippad med att ta sig därifrån.

– Det blir ett stort utflöde av stresshormoner i blodet som startar sammandragningar i livmodern som då kan putta ut fölet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista