ambulansvård

Flera anmälningar om sena och uteblivna ambulanser

Socialstyrelsen i Västra Götaland ska nu granska flera fall i Skaraborg där ambulansen inte har dykt upp, eller dröjt länge trots att patienterna varit i stort behov av hjälp.

På kort tid har Socialstyrelsen fått in flera anmälningar mot SOS Alarm när ambulansen dröjt länge eller inte kommit alls.

I september förra året ringde en kvinna i Skara SOS Alarm när hennes make, som lider av svår hjärtsvikt, blivit sjuk. Operatören gjorde bedömningen att de kunde ta sin egen bil och åka till sjukhuset i Skövde.

Väl framme fick mannen omedelbart syrgas och blev kvar på sjukhuset i tre veckor.

I anmälan skriver kvinnan att hon har tappat förtroendet för SOS Alarm, som satt hennes mans liv på spel i sin iver att få bort onödiga ambulanstransporter.

Ambulansen dröjde
Ytterligare ett fall som nu granskas inträffade när en person i Töreboda ramlade mycket illa över ett glasföremål i sitt hem och blödde kraftigt. Ambulansen dröjde och man ringde flera gånger och påpekade detta för SOS  Alarm.

Efter cirka 40 minuter kom ambulansen. Blodförlusten var då livshotande.

Larmet visade sig inte ha fått högsta prioritet.

Hittade inte adressen
Ett tredje fall inträffade tidigare i år på Skövde Garnison under en slutövning.

Flera sjuksköterskor kallade på ambulans när en soldat blev svårt sjuk. Men operatören hittade inte någon gatuadress, och sjuksköterskorna fick själva köra soldaten till sjukhuset.

De skriver i sin anmälan att med facit i hand var varje minut viktig.