Stenstorp/Göteborg

Hungerstrejkar för att myndighet ska lyssna

1:42 min

I sex år har Aida Najafi från Stenstorp blivit misstrodd av Migrationsverket. För några veckor sedan fick hon nog och tillbringar nu dag och natt hungerstrejkande i ett tält i centrala Göteborg.

Det vita tältet på Gustav Adolfs torg i Göteborg täcks delvis av plakat. "Misstro oss inte" står det på flera av dem. Inne i tältet möts man av luft som blivit kvav av de båda värmeelement som står på marken. 13 personer trängs i tältet när de sitter eller halvligger ner på de persiska mattorna. Några av dem är invirade i sovsäckar och sover. 

– Vi gör inte å mycket eftersom vi är så trötta. Vi äter ju inte, dricker bara, säger Aida Najafi, som är inne på sin 18:e hungerstrejksdag. Efter en vända till sjukhus blandar hon nu i salt och socker i vattnet, men vägrar att äta.

Misstrodda
Aida Najafi mår inte bra, men hon måste få visa sitt missnöje, säger hon. För sex år sen flydde hon tillsammans med sin mamma och syster från Iran. Hon hade kritiserat regimen och blev tvungen att fly på grund av förföljelse. Hon bor nu i Stenstorp, har en pojkvän och vill leva ett normalt liv, men alla hennes asylansökningar har avvisats av Migrationsverket.

Bevis på förföljelse i hemlandet saknas, står det i papperna. Aida Najafi är frustrerad. 

– De tror inte på oss, de tror inte att något kommer att hända oss, trots att vi har massor av bevis. 

Hon känner sig inte som en människa, säger hon: 

– Jag är jättetrött på att bara vänta. Jag kan inte åka tillbaka men får inte stanna här. Jag har inget land att bo i och nu bor jag ju på gatan. Hur ska jag kunna känna mig som en människa?