Gudhem

Unga skildrar forna klostertider

1:30 min

Vid Gudhems kloster finns nu en utställning som eleverna på Gudhemsskolan satt ihop. Utställningen skildrar klosterlivet.

Det är eleverna i årskurserna 6 till 8 som har skapat en multimediautställning om Gudhems kloster. På olika sätt skildras hur klostret och nunnorna en gång kan ha sett ut.

 – Vi har fått cykla ner till klosterruinen och tagit bilder och filmat lite. Vi har klätt ut oss till nunnor också, säger Evelina Peterson.  

Linn Storås är en annan av de unga utställarna:

– Jag har tagit foton som jag gjort lite rörliga med hjälp av redigering. Sedan har jag skapat musik till, berättar hon.

"Trodde inte att nån skulle komma"
Förutom foton och filmer så har eleverna också gjort målningar i kol och akvarell. Den historiska stämningen i Stenhallen förstärks av kulisser från Arnfilmerna.

– Tanken är att skildra vårt ursprung och faktiskt lite om hur det var runt Gudhem när klostret fanns här. Men vi har också tittat mer konstnärligt på det, vad det finns för färger och mönster, säger Johanna Ahlqvist, mentor för årskurs sex och den som kläckte idén om att jobba kring klostret.    

Utställningen "Klostret på Slätta" i Gudhem kan ses varje helg till och med den 15:e juni.

– Jag trodde först att det inte skulle komma någon, men det verkar komma många, säger Evelina Peterson glatt.

Nyheterna P4 Skaraborg
nyheterna.skaraborg@sr.se