Nya Ållebergsgymnasiet

Falköpings största investering någonsin

1:47 min

Det nya Ållebergsgymnasiet i Falköping kommer att bli den största investeringen någonsin i kommunen. Notan slutar på drygt 150 miljoner kronor.

Det handlar om en nybyggnation på nästan 5000 kvadratmeter. Dessutom ska andra byggnader och idrottshallen fräschas upp.

Behovet av en ny gymnasieskola blev akut för två år sedan, då mögel upptäcktes och skolan fick evakueras. Efter det har en fjärdedel av eleverna fått undervisning i provisoriska moduler.

Välkomnas av eleverna
Anders Söderholm och Neila Pezic från elevrådet välkomnar nu att skolan fräschas upp.

- Främst tryckte vi på att det ska vara en stor gemensam yta. Det syns på ritningarna att de har tagit vara på vad vi har sagt och gjort ett stort torg, en samlingsplats, säger Anders Söderholm.

- De har ritat pluggrum, där man kan studera. Det har det ju inte varit tidigare. Nu får man sitta i kafeterian och det är ju inte så bra om man vill ha lugn och ro, säger Neila Pezic.

"Vi lånar oss fram"
Det nya gymnasiet kostar 154 miljoner kronor.

- Det är ju ojämförligt den största enskilda investering som kommunen har gjort någonsin, säger kommunalrådet Ulf Eriksson.

- Vi höjer vår låneskuld. Det är vårt sätt att satsa på framtiden. Då får vi låna oss fram ett tag.

Byggstarten blir till hösten och allt beräknas var färdigt hösten 2012.

Leif Lagergren, biträdande chef på barn-och utbildningsförvaltningen, är bubblande glad över att den gamla mögelskolan snart är ett minne blott.

- Det är mycket, mycket, mycket glädje idag!

Hur motståndskraftig kommer den nya skolan att vara mot mögel?
- Så som de bygger idag tror jag risken är obefintlig att det finns något mögel i den här skolan.