SKARABORG

Farlig bowlingmaskin ska inspekteras

1:32 min

Arbetsmiljöverket ska inspektera alla bowlinghallar i Sverige efter flera dödsolyckor utomlands orsakad av den maskin som håller i käglorna. Säkrare maskiner kostar så mycket att bowlinghallar kanske tvingas stänga.

Bowlinghallar i Danmark, Tyskland, Finland och England har redan setts över efter dödsolyckor inträffat i maskinerna.

Nu ska hallarna i Sverige inspekteras av Arbetsmiljöverket. Magnus Henriksson som är inspektör ska sköta kontrollerna av 13 bowlinghallar i Skaraborg. I juni drar inspektionerna i gång.

– Folk har ramlat ner i maskinerna och klämts till döds.

Skydd nödvändiga
Enligt Arbetsmiljöverket behöver maskinerna förses med särskilda skyddsanordningar för att vara helt säkra.

– Framförallt är ett yttre barriärskydd. Du ska inte kunna komma åt rörliga delar.

Enligt Magnus Henriksson kommer i stort sett alla hallar bli tvungna att skaffa säkerhetsskydd till maskinerna. Priset för skyddet kan variera men kan kosta hallarna upp till 40 000 kronor per bowlingbana.

– Det är en maskin som alla andra och den ska enligt EU-direktiven inte få finnas på marknaden om de inte har de här skydden, säger Magnus Henriksson.

Dyrt att säkra maskinen
Men att skaffa skydd till maskinen blir dyrt för den enskilda bowlinghallen. Kanske tvingas hallägarna stänga ned om kostnaderna blir för stora.

Lars-Olof Jansson har drivit bowlinghallen i Lidköping sen slutet av 1970-talet och har aldrig varit med om någon olycka. Han är en av många ägare vars bowlinghall snart kommer att inspekteras av Arbetsmiljöverket.

Att kapsla in maskinen kommer att bli dyrt, tror Lars-Olof Jansson.

– Det är en kostnad som bowlaren får betala. Då är jag rädd att de kommer att sluta att bowla...