Ingen het sommarstad?

Hjobor kritiska till topplacering

1:42 min

Hjo kommun gjorde nyligen ett jätteryck i reseguidens ranking om bästa sommarstad, från 44:e till sjunde plats. Men Hjoborna själva tycker att topplaceringen är missvisande.

Det är ner till vattnet och hamnen i Hjo som turisterna främst söker sig. Men hur het är egentligen sommarstaden Hjo? Inte så het att den förtjänar att finnas på topplistan tycker Fredrik Alner, som driver café och glassbar i Hjo: 

– Vi har läget och vattnet men det händer för lite. Man måste inse att turismen är det som vi ska leva på i framtiden så vi måste nog vakna och vara med lite mer i framkant.

"Fler turister förr" 
Fredrik Alner tycker att resultatet i undersökningen är missvisande. Hjo är ingen het sommarstad, men det har potential att bli, säger han: 

– Det finns jättemycket mer att göra och vi har kapacitet att ta emot många fler än vi gör nu. 

Hjobon Inger Månsson tycker också att det finns outnyttjad potential:

– Jag tycker att det var fler turister här förr. Det finns mer att önska, säger Hjobon Inger Månsson.

"På rätt väg" 
Topplaceringen i sommarstadsrankingen har fått medialt genomslag, men egentligen har framgången sin förklaring i en marknadsförare i Hjo. Själv kallar han det fulmarknadsföring, att via Facebook locka vänner och kommunanställda att rösta fram Hjo till en topp-tio-placering.

 Många Hjobor P4 Skaraborg är besvikna på hur Hjo kommun satsar på turism. Bland annat får storsatsningen på ett nytt torg kritik. Kristina Mustajärvi som är näringslivschef i Hjo kommun menar ändå att Hjo är på rätt väg för att på allvar få i gång turismen:

 – Men det är ju först när vi går samman och erbjuder hela upplevelser som vi blir riktigt starka, säger hon.