Högerextremisterna framför moskén. En stor polisstyrka finns på plats i Göteborg på lördagen för att övervaka demonstrationerna för och emot den snart färdigbyggda moskén på Hisingen. Foto: Björn Larsson Rosvall / Scanpix.
Göteborg

Moskédemonstration mindre än väntat

Demonstrationerna vid den nya moskén på Hisingen i Göteborg blev inte så stora som polisen väntat sig. Men fyra personer greps och ett 30-tal omhändertogs, alla från vänstersidan.

Moskén ska invigas den 16 juni.

Enligt polisens uppskattning deltog omkring 100 personer i lördagens demonstration mot moskén, som arrangerades av flera grupper på den politiska högerkanten, bland annat Nationaldemokraterna.

Samtidigt beräknas omkring 700 personer ha deltagit i ett möte till stöd för moskén, och i protest mot högerdemonstrationen. Mötet föregicks av två demonstrationståg, som arrangerades av bland annat Vänsterpartiet.

Lugna tåg
Alla tre tågen och de två mötena, på var sin sida av moskén, gick lugnt till. Däremot förekom en del bråk vid sidan av.

Framförallt försökte ungdomar från vänstersidan komma i kontakt med demonstrationen mot moskén. Men polisen i Västra Götaland hade mobiliserat med en massiv och synbarligen noga förberedd insats. De två sidorna var väl åtskilda, med minst 70 meters mellanrum, och kunde inte se varandra från de anvisade platserna.

Man hade även spärrat av delar av Ramberget, vid vars fot moskén ligger. Omkring 100 ungdomar från vänstersidan försökte ta sig över berget mot den andra demonstrationen. Men de stoppades, och cirka 40 togs av polisen bland fågelkvitter och ljust vårgröna bokar.

Stenar mot polisen
När de två sidorna inte kunde nå varandra, förekom i stället en del angrepp mot polisen och dess fordon.

-Det har kastats flaskor, och även stenar, säger polisens presstalesman Jan Strannegård till TT.

Vid ett tillfälle fick demonstranter avlägsnas från banan för Göteborgsvarvet, som passerar nära moskén. De befann sig där cirka en kvart innan täten i halvmaran, med nästan 60 000 anmälda löpare, anlände.

Bland de fyra gripna är en misstänkt för försök till grov misshandel, en för våldsamt upplopp, och två för försök till våld mot tjänsteman.

Micke Larsson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".