Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

SOS Alarm pressas till högre vinst

Ägarna till SOS Alarm vill öka vinstkraven på bolaget som fått kritik för sin bemanning och för personalens kompetens de senaste åren.

SOS Alarms styrelse införde i höstas krav på en årlig vinstmarginal på minst tolv procent. Förra året låg den på 0,5 procent.

Enligt styrelseordföranden Johnny Magnusson (M) ska därför personalstyrkan minskas. Med ny teknik kan fler nödsamtal styras över till andra larmcentraler i landet, än varifrån larmen kommer. Det skriver Dagens Nyheter.

Ingen medicinsk utbildning
DN:s granskning av SOS Alarm visar att landstingens kritik de senaste åren växt mot bemanningen och kompetensen bland personalen. Socialstyrelsen granskar nu tre fall i Skaraborg där SOS Alarm har anmälts för felaktiga bedömningar när patienter har varit i akut behov av ambulans.

Krav har rests på att operatörerna ska vara sjuksköterskor då en stor del av nödsamtalen är av medicinsk natur.

Förra året gällde 18,5 procent av nödsamtalen ambulansärenden. 975 000 ambulansuppdrag utfördes över hela landet.

Samtalen besvaras av larmoperatörer som inte behöver ha medicinsk grundutbildning. De får i stället en introduktion i samband med att de anställs. Sjuksköterskor kopplas endast in vid behov.

SOS Alarm ägs till lika delar av staten och av organisationen Sveriges kommuner och landsting.

Nyheterna Skaraborg
nyheterna.skaraborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".