Hjo

Strid om mössa anmäld till Skolinspektionen

Ska elever få ha mössa inomhus? På en skola i Hjo är svaret blankt nej, trots att det inte finns några dokumenterade ordningsregler. Nu har en förälder anmält skolan till Skolinspektionen.

Under hela vårterminen har eleven, en flicka i femte klass, försökt få till en diskussion med rektorn om varför skolbarnen inte får ha mössa inomhus. 

När flickan väl fick träffa rektorn, frågade hon varför det finns en regel om mössförbud och var den i så fall är nedskriven. Rektorn svarade att om eleven måste envisas med att bära mössa inomhus och ifrågasätta regeln, så skulle hon ”söka sig till en annan skola”.

Olika beskrivningar 
P4 Skaraborg har tagit del av en mailkonversation mellan föräldern och rektorn. I den skriver rektorn att hon "håller med om att byta skola är en väldigt drastisk åtgärd. Men är det så viktigt för eleven att få ha mössa på sig inomhus på skolan, ser jag ingen bra lösning på problemet." 

Rektorn skriver också att hon tycker eleverna har stora möjligheter att vara med och påverka i sin skola. 

Hon har inte velat ställa upp på intervju, men säger att hennes bild av händelserna inte stämmer med det som står i anmälan. P4 Skaraborg har också försökt nå ansvariga på Hjos kommun, men utan framgång. 

Senast den 30:e maj ska Hjo kommun och rektorn på skolan ha yttrat sig. Därefter kommer Skolinspektionen att ta ställning i ärendet.

Nyheterna Skaraborg
nyheterna.skaraborg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".