Färre sjukskrivna - fler förtidspensionärer

Försäkringskassan har som mål att halvera sjukskrivningarna till 2008. Under förra året blev de långtidssjukskrivna 1.100 färre i Skaraborg.

Men inget tyder på att ökad hälsa ligger bakom den förbättrade statistiken. För under förra året så ökade istället antalet förtidspensionärer med 1.500 personer.

Enligt Hasse Rasetorp på försäkringskassan i Lidköping har det i Skaraborg funnits en stor grupp sjukskrivna som nu istället fått förtidspension.

- Om sjuktiden är mer än ett år så ska man inte vara sjukskriven utan då gäller en tidsbegränsad förtidspensinering, säger Hasse Rasetorp.

Det kan ju upplevas som ett bollande med siffror när man bara flyttar personer mellan olika stöd.

- Ja det kan tyckas så vid ett första påseende. Jag håller med om att det är svårt att förklara.

Sedan förra året satsar försäkringskassan hårt på att få ner antalet sjukskrivningar. En effekt av det ha blivit att folk skrivs över på till kontot för tidsbegränsad förtidspension istället. Det innebär att personen det gäller inte behöver besöka en vårdcentral för att förlänga sjukledigheten lika ofta som under en sjukskrivning.

För myndigheten blir det också en liten besparing eftersom den förtidspensinerade får 65 procent av sin lön jämfört med en sjukskriven som får 80 procent.

Antalet förtidspensionärer har ökat kraftigt i hela Västra Götaland under de sista tolv månaderna. Från drygt 85.000 förra året till 93.700 i år. Och det är framför allt äldre kvinnor som blir förtidspensionerade i Västra Götaland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista