SKÖVDE

Hjälp till utsatta kan försvinna

0:55 min

Snart står riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH Sesam i Skövde utan lokaler. En viktig mötesplats för människor som vill prata och umgås och äta en enkel måltid.

I omkring tio år har riksförbundet för social och mental hälsa, RSMH Sesam i Skövde hållit till i en paviljong vid gamla sjukhuset i Skövde.

Nu ska lokalen rivas och föreningen har ingenstans att ta vägen. Frivilligarbetaren Inga-Lill Lindell är orolig inför framtiden och för hur det ska gå med verksamheten.

– Som det är nu så är det kris och vi sörjer här. Vi vill finnas men nu är det på upphällningen, så vi får magasinera våra saker och hoppas på en ny lokal, berättar hon.

Verksamhet för behövande
Till Sesams lokaler i Skövde kan alla som vill få komma och prata, umgås och sysselsätta sig. En verksamhet som är viktig för de omkring trettio medlemmarna. Men det viktigaste av allt är lunchen och fikat som bjuds på Sesam, berättar Inga-Lill Lindell. För många av medlemmarna blir det kanske dagens enda mål mat.

– De som behöver oss kommer hit och får mat. Så jag tycker det är jättetråkigt att vi inte får träffa våra medmänniskor och laga mat. Vi älskar att laga mat!

Nytt erbjudande lockar inte
Ingemar Linusson, fastighetschef i Skövde kommun, säger att de har fått erbjudande om nya lokaler men tackat nej.

– Det är lokaler i Ryd och Skultorp. Det är fina lokaler, men jag förstår om de tycker att det inte är lika centralt som det är nu.

De lokaler som skulle kunna vara aktuella har trappor och är inte tillgängliga för alla, köket är underdimensionerat för den viktiga lunchverksamheten, Det säger Camilla Lindgren som arbetstränar på föreningen.

– Våra medlemmar har inte råd att köpa ett busskort till exempel för det är för dyrt. Det går tyvärr inte.

Emma Svensson

0500-77 30 00
emma.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista