Slussvakt träffad av blixten

Varje år träffas ett antal personer i Sverige av blixten och en eller ett par personer om året brukar dö av skadorna.

När det åskade som värst i Skaraborg i onsdags slog blixten ner i Jonas Andréasson, när han jobbade som slussvakt i Sjötorp vid Göta kanal.

- Jag föll ihop och var medvetslös i 15-20 sekunder, säger han.

- Jag kvicknade till sedan. Men jag hade lite hjärtklappning och lite ont i vänsterarmen.

Under eftermiddagen i onsdags slog blixten ner 3.000 gånger i Skaraborg. Jonas Andréasson hade tur och jobbade klart sitt skift vid slussen innan han åkte till sjukhuset, där han fick stanna för observation under ett dygn.

I Sverige dör annars en eller ett par personer om året efter blixtnedslag. Hur många som träffas av blixten, men klarar sig finns det inte siffror på, men dödligheten bedöms, enligt Akademiska sjukhuset, vara mellan 10 och 25 procent. Det skulle betyda att slår ner i mellan 10 och 50 personer om året i Sverige.

Det värsta åskovädret på senare år i Skaraborg var i juni för fyra år sedan. Då dog en man i Gullspång, som arbetade med en slipmaskin när blixten slog ner i närheten, nio fotbollsspelare i Stenstorp fick föras till sjukhus efter att blixten slog ner på planen mitt under en match och fyra flickor på kanotläger vid Forsvik skadades lindrigt, också de av blixten.

Jonas Andréasson har varit sjukskriven sedan i onsdags, men tror att han kommer att vara tillbaka vid slussen i morgon.

- Jag hade tur. Mitt hjärta och mina njurar har tagit lite stryk. men jag kommer nog att vara rädd för åskan resten av livet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista