Nu är det lagligt att ta ut avgifter för skolresan igen. Foto: Emma Svensson/P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Falköping

Skolresor kan kosta pengar igen

"Det har alltid vara några som har det sämre ställt"
1:25 min

Den nya skollagen gör det möjligt att ta ut avgifter för resor och aktiviteter i skolan. Tidigare har det varit förbjudet eftersom skolan ska vara gratis.

Den nya skollagen som börjar gälla 1 juli säger att avgifter får tas ut om de är frivilliga.
Simon Sjögren och hans klass från Gudhemsskolan i Falköping var på klassresa och paddlade kanot i sjön Stråken i helgen. Han är kluven till de nya reglerna.

– Det är både bra och dåligt. Man ska inte göra det så att någon inte har råd att åka med så man får hålla det på en bra nivå.

Har ni fått betala för den här klassresan?

– Nej, vi har sålt kläder och kakor, och det har inte behövts så mycket jobb för det. Vi har hjälpts åt, säger Simon Sjögren.

Viktiga resor
Klass 9 A från Gudhemsskolan samlade själva ihop till sin klassresa. Över en helg ska de paddla kanot, grilla och ta farväl av klassen inför sommaren.

Lena Hermansson som har barn i klassen och är med på resan tycker att klassresor är viktiga.

– Ja, det tycker jag. Vi gjorde det när de gick i femman också och det blir en helt annan sammanhållning. Sen lär ju vi föräldrar känna barnen och det är också viktigt.

Finns det någon risk med de nya reglerna?

– Ja, jag har ju flera barn och i klasserna har det alltid varit några som har haft det sämre ställt så man förstår att de inte kan skicka med pengar hela tiden.

– Jag skulle kunna tänka mig att betala ett par hundralappar bara, det är en principsak för mig eftersom man betalar skolan genom skatten, säger Lena Herrmansson.

Den nya skollagen gör det möjligt att ta ut avgifter för resor och aktiviteter i skolan. Tidigare har det varit förbjudet eftersom skolan ska vara gratis - men den nya skollagen som börjar gälla 1 juli säger att avgifter får tas ut om de är frivilliga.

Välkomnar ny lag
Jan Fransson som är utbildningschef i Lidköping välkomnar den nya lagen.

– Det är bra att det blir klart och tydligt vad man får göra.

Men han påpekar också att skolorna har andra möjligheter att finansiera skolresor.

– Jag tror att man kan hitta andra vägar. Det finns ju olika organisationer för ungdomars utveckling som kan vara med och bidra. Det är också bra för ungdomar att lära sig hur man kan söka medel på andra sätt för att förverkliga sina drömmar.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".