Allt fler vill ha skuldsanering

På tisdagen presenteras en utredning för att få ett enklare och snabbare skuldsaneringsförfarande. Och allt fler vill ha ha hjälp av kronofogdemyndigheten med att ordna upp sin ekonomi. Ansökningarna om skuldsanering ökade med 17 procent i Västra Götaland under första halvåret i år.
- Det kan vara att man fått ökad kunskap om skuldsanering, och sen har det funnits proppar ute i kommunerna så det har kommit in fler, säger Anna-Lena Ringstål, chef för skuldsaneringssektionen på kronofogdemyndigheten i Västra Götaland.

Trycket är hårt på kommunernas skuldsanerare, och trenden är en ökning. Varje år genomgår mellan 500 och 600 personer skuldsanering i Västra Götaland. Ofta handlar det om att dom skuldsatta ha problem med att betala barnomsorg, tv-licens och trafikförsäkringar.
- Man kan ha fastighetsförluster bakom sig, ett företag som gått i konkurs, eller så kan man ha lånat pengar med dom höga räntorna som var under 80- och 90-talen, säger Ringstål.

Utredning överlämnas till justitieminister Tomas Bodström på tisdagen. Det nuvarande systemet har kritiserats som alltför krångligt för en person i en svår ekonomisk situation, men utredaren Ralf Larsson väntas föreslå att man ska kunna gå direkt till kronofogden för att få hjälp, istället för som idag via kommunens budgetrådgivare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".