Hundratals blodgivare saknas

Det behövs minst 500 nya blodgivare bara till blodcentralen på Kärnsjukhuset i Skövde. Blodbanken är just nu välfylld, men eftersom det saknas flera hundra blodgivare så kan blodlagret snabbt sina om stora olyckor inträffar.

Det finns tre blodgivarcentraler i Skaraborg. Och på den största, på Kärnsjukhuset i Skövde, saknas det just nu så många som 500 blodgivare.

– Behovet är alltid stort av nya blodgivare, säger Anette Hagstedt som är biomedicinsk analytiker på blodcentralen.

I dag finns det ungefär 3 000 blodgivare som regelbundet ger blod på KSS, men trots det måste personalen ibland ringa runt och påminna personer om att komma för att lämna blod eftersom blodbanken blivit för tunn.

Ulla Knoblock Karlsson är en av dem som lämnar blod så ofta hon får, för kvinnor var fjärde månad. Hon har lämnat blod 55 gånger och sammanlagt tappats på 25 liter.

– Det har blivit en regelbunden vana. Någon gång kan det bli min tur att behöva blod och då är det skönt att ha gett själv först, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista