Intresset för Arn avtar

Arn lockar inte längre några stora turistströmmar till Skaraborg. Nu måste Västergötlands museum hitta nya vägar för att behålla de historieintresserade turisterna.

– Det är bråttom, marknaden väntar inte. Vi måste hitta nya attraktionsmöjligheter, säger Anja Praesto, som ser Birger Jarl som en tänkbar efterträdare till Arn när det gäller att locka turister.

Att intresset svalnat för Jan Guillous romanhjälte märks tydligast genom att många förbokade Arnresor avbokas. Men enligt Anja Praesto är Arn inte helt död, många åker fortfarande i hans fotspår på egen hand. Men nu måste museet snabbt se sig om efter en arvtagare som kan ta över efter Arn.

– Intresset för Arn var tvunget att tunna ut någon gång. I ett par års tid har vi tänkt att vi måste lägga upp en strategi för att behålla attraktionskraften, säger Anja Praesto vid Västergötlands museum.

Just nu pågår arbetet för fullt med att hitta på nya idéer för att göra det historiska Skaraborg attraktivt.

– Det kan vara att skapa nya resor eller kanske bygga kopior på historiska byggnader. Det kan vara en vild idé.

Och Arn själv behöver naturligtvis en arvtagare.

– Det är svårt att välja någon, men jag har en favorit i Varnhem och det är Birger Jarl naturligtvis, säger Anja Praesto.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".