Olagliga streetrace tillbaka i Mariestad

I ett försök att stoppa olagliga kappkörningar i Mariestad arrangerades i våras lagliga tävlingar som ett alternativ. Men under sommaren har tävlingarna haft uppehåll, och streetracen är tillbaka på stan, precis det som dom lagliga tävlingarnas arrangörer Blackrace ville undvika.

En av arrangörerna är Magnus Wall:
- Efter vårt första Blackrace hade vi en kraftig nedgång, inte alls mycket bus på stan, men nu har vi inte haft på länge och då har det blivit bus på stan tyvärr. Och det kan leda till dödsolyckor, kraftiga olyckor inne i stan. Det vill man inte ha.

Anledningen till att det hitills bara blivit ett av tidigare sju planerade lagliga steetrace i Mariestad i sommar, är att föreningen Black race fick en räkning för Miljökontorets bullermätning efter deras premiärkörning i maj. Föreningen tappade då sugen att fortsätta tills en lokal politiker hjälpte dom att betala räkningen.

Rolf Gustavsson, som grundade Black race, utesluter inte att det är dom ungdomar som deltog i deras tävlingar som nu har kört olagligt i sommar och han är övertygad om att fortkörningen i Mariestad kommer att minska om Black race drar igång igen. 
I nuläget är två nya race planerade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".