Flickor ska lockas söka teknikprogram

Få flickor söker sej till gymnasiets tekniska och naturvetenskapliga utbildningar. Av 224 sökande på teknisk linje på Skaraborgs gymnasier inför hösten är bara 36 stycken flickor.

Därför arrangeras under sommaren teknik-kurser för flickor i ett försök att öka intresset. 

- Naturvetenskapliga och tekniska linjer har för få tjejer. Det borde vara fifty-fifty, säger Manne Ryttman lärare från Naturskolan i Skövde.

- Det här med teknik är spännande. Det är inte bara att skruva i muttrar på någon fabrik.

Just nu pågår kursen ”Teknik-robinson” på en äng i Lerdala där tio flickor i åldrarna tio till 14 år deltar. Under två dagar av sommarlovet bor de i egenhändigt tillverkade vindskydd och ägnar sej åt experiment och uppgifter som har med teknik och naturvetenskap att göra.

Förhoppningen är att kursen ska öka intresset för teknik och naturvetenskap och locka dem att söka gymnasieutbildningar som annars domineras av pojkar. Nikolina Krantz är en av deltagarna och hon tycker att det är bra att tjejerna får egen tid till tekniken.

- När vi har teknik i skolan så tar killarna över och roffar åt sig. De vill visa att de är bra på teknik och så där, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista