Karlsborg

Turistsatning kan hjälpa campingen

1:42 min

Kommuner i norra Skaraborg vill utveckla turismnäringen och startar nu ett samarbete för att locka fler semesterfirare. Turistchefen vill ha snabbare beslutsvägar, men det tror kommunalrådet Kjell Sjölund kan bli svårt.

Men för Christer Hoff på Karlsborgs camping, står utvecklingen still eftersom kommunen inte kunnat hjälpa till med det som behövs mest.

– Vi har haft planer på att bygga ut ett antal år och har väntat ett tag. Vi har behov av mer mark, eftersom det är en enorm efterfrågan på campingtomter just nu.

Christer Hoff visar runt på campingen. Han vill utveckla idén om att erbjuda gästerna ett annorlunda boende på campingen.

Ingenting har hänt
För att kunna ta emot mer folk krävs mark och bygglov. Det har han pratat med kommunen om sen han tog över för åtta år sedan. Men ingenting har hänt.

– Det ger ju mycket på övrig verksamhet här i byn om vi kan utöka vår verksamhet med 50 platser. Det vet kommunen om.

Samtidigt satsar nu Maristad, Gullspång, Töreboda och Karlsborg 320 000 kronor på turismen för att locka fler turister och förlänga säsongen.

Hopp om förståelse
Samarbetet mellan företagen i norra Skaraborg ska bli bättre och det ska även hållas utbildningar i marknadsföring och företagsutveckling.

– Vi som arbetar med turism har ju samarbetat över gränserna i flera år men fördelen kan ju vara att kommunen får upp ögonen för vad vi behöver hjälp med.  Det kan handla om att ta fram mark för etableringar, generella planfrågor som vatten och avlopp. Och gärna snabb hjälp då.

Snabbare bygglov för entreprenörer
Karlsborgs turistchef Maria Svensson vill göra det lättare för entreprenörer att snabbare få bygglov och tillgång till ny mark.

– Hela idén är ju att man med ett samarbete ska förenkla för alla parter. Att det ska vara samma regler oavsett vilken kommun man är i och att det ska bli kortare beslutsvägar. Men det får man arbeta fram, det händer inte över en natt.

Men kommunalrådet Kjell Sjölund har svårt att se kortare beslutsvägar med de resurser som finns idag.

– Det är inte bra och det är synd om etableringar och utvecklinsplaner stupar på grund av det här. Men om det ska ske en förändring så behöver vi mer personal, och då blir det en ekonomisk fråga.

Hur ser du på det här i framtiden ?
– Vi måste ha mer resurser för att arbeta med planfrågorna.