Mordbrand på ungdomshem i Lidköping

Det brann på Margretelunds ungdomshem i Lidköping på fredagskvällen och polisen misstänker att branden var anlagd och har rubricerat händelsen som grov mordbrand.

Elden startade i ett rum på den slutna avdelningen på ungdomshemmet. Rummet är helt utbränt, men elden hann inte sprida sig och ingen skadades vid branden. På den slutna avdelningen bor i dag sju pojkar mellan 13 och 20 år. Avdelningen är en akutavdelning och pojkarna är omhändertagna på grund av kriminalitet eller missbruk. Fem av de intagna hade tillgång till rummet där branden startade och under dagen ska de och de anställda förhöras av polisen för att reda ut vem som tände på.

Elenor Johansson som är institutionschef på Margretelund säger till radio skaraborg att hemmet ska göra en egen utredning för att bland annat gå igenom personalens rutiner.

– Men personalen ska ha en eloge för hur de hanterade situationen, stämningen var lugn på hemmet efteråt och de förde alla intgna i säkerhet snabbt.

Enligt Elenor Johansson så har ungdomshemmet under de senaste veckorna drabbats av flera rymningar när de intagna ungdomarna gett sig av från de avdelningarna som inte är låsta, men att Margretelund normalt är ett lugnt ungdomshem.

De sju som är intagna på den låsta avdelningen är nu placerade på två av de andra avdelningarna på Margretelund. Hela den låsta avdelningen är avspärrad för polisens tekniska undersökning. Brottet är rubricerat som mordbrand eftersom flera människor kunde skadats allvarligt om branden spridit sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".