Vakthund allt vanligare på landet

Allt fler väljer att skaffa hund för att känna sig trygga hemma. Det visar en riksomfattande undersökning. Fem procent av Västergötlands befolkning har vakthund. På landet är det vanligare att skaffa hund än att installera ett larm.

450.000 svenskar har en hund av trygghetsskäl och då handlar det inte bara om klassiska vakthundar. Karin Strålman, som föder upp dvärgscnauzer utanför Väring, märker att vaktegenskaper efterfrågas i hundarna.
– Det är typiskt för dvärgscnauzrar att de skäller när de inte känner igen någon, säger hon. Tidigare har kunderna inte sett det som så positivt, men nu är det många som säger att det är bra med en vakthund.

Karin Stråhlman kan också se att det är en viss typ av personer som efterfrågar hennes hundar.
– Oftast nyblivna pensionärer på landet, säger hon. Det hårdnar ju i samhället med mycket fräcka stölder där folk går in och stjäl saker när man tittar på teve i rummet intill. Det skulle inte kunna hända om man hade en dvärgschnauzer i huset.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista