Brist på personliga assistenter

Nästan alla kommuner i Skaraborg behöver nyanställa personliga assistenter de kommande åren. Enbart i Falköpings kommun kommer det behövas anställas ett tjugotal personer i år.

I dag arbetar ungefär 140 personliga assistenter inom Falköpings kommun.

– Vi behöver mer personal och jag kan tänka mig att vi behöver nyrekrytera minst ett tjugotal varje år framåt, säger Göran Pettersson som är chef på den enhet som ansvarar för personliga assistenter.

Enligt en rundringning som Radio Skaraborg gjort så är behovet liknande i många andra skaraborgska kommuner. Eftersom behovet ökar är det viktigt att få personal som trivs och stannar länge, annars kan man få problem av den typen som finns i storstäderna där det är svårt att locka människor till yrket, menar Göran Pettersson.

I Falköping har Göran Pettersson och hans arbetskamrater lagt ner mycket möda på att uppvärdera yrket som personlig assistent.

– De har nu fått en egen yrkesidentitet som personlig assistent och vi arbetar mycket med arbetsmiljön för de personliga assistenterna, säger han.

Men fortfarande finns ett stort problem kvar.

– Vi försöker få yrket att värderas upp också lönemässigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista