Flera tvångsförvaltningar av fastigheter

På bara en månad har hyresgästerna i tre misskötta fastigheter i Skaraborg begärt att Hyresnämnden ska besluta om tvångsförvaltning, alltså att nån annan än fastighetsägaren ska ta hand om huset. Tre fall på så kort tid är ovanligt – det var tio år sedan en fastighet i Skaraborg senast tvångsförvaltades.

Under bara en månads tid nu i sommar har Hyresnämnden i Jönköping, som har hand om gamla Skaraborgs län, haft två ärenden där hus tvångsförvaltats efter att hyresgästerna klagat. I ett av fallen fick hyresgästerna inte igenom sin begäran. Men ett hyreshus i Töreboda, som vi berättat om tidigare, och ett lägenhetshus i Vara har tvångsförvaltats i mitten av juli.
Ovanliga ärenden, där hyresgästerna enligt Bostadsförvaltningslagen ber nämnden ta ifrån fastighetsägaren ansvaret, och i stället överlåta skötseln till exempelvis ett kommunalt bostadsbolag som får åtgärda felen.

Men enligt Bo Nilsson på hyresnämnden betyder sommarens anhopning inte att man ser en allmän ökning av antalet fastighetsägare som missköter sig:
– Någon genomgående tendens att ägare misssköter sina fastigheter ser vi inte, säger han. Det här handlar ändå om enstaka fall, som dyker upp då och då. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista