Närpolisreformen kom av sig

I år är det tio år sen närpolisreformen lanserades. Tanken var att polisen skulle jobba närmare allmänheten för att bygga upp ett förtroende som skulle leda till bättre kontakt. Men i takt med att polisen tvingats spara har närpolisstationer lagts ner och hela närpolistanken har raserats.

I Skaraborg finns det totalt 15 polisstationer sedan stationen i Södra Ryd i Skövde tvingades stänga igen 2001. Skaraborg har varit förhållandevis förskonat när det gäller nedläggningar av polisstationer om man jämför med övriga Västra götalands regionen, sedan närpolisreformen lanserades i mitten av 90-talet. I hela Västra Götaland har antalet polisstationer minskat från 66 till 56 stycken sedan år 2000. Anledningen är att polisen inte har resurser nog för att ägna sig åt närpolisverksamhet, utan personal har istället omplacerats, mestadels för att kunna användas vid utryckningar.

Jan-Åke Kjellberg var chef för närpolisen i Skaraborg och fattade beslutet att lägga ner stationen i Södra Ryd i Skövde. Han menar att en nedläggning var oundviklig. På grund av besparingar inom polisen så stannade hela närpolisverksamheten upp och begränsades och enligt Jan-Åke Kjellberg så kom besparingskraven vid fel tidpunkt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".