Stor ökning av grannsamverkansföreningar

Antalet grannsamverkansföreningar och privata nattpatruller har ökat kraftigt i Skaraborg de senaste åren.
Polisen i Skövde uppskattar att antalet har ökat med ett hundratal föreningar på drygt två år.
- Det hände alldeles för mycket i Tibro så vi kände oss tvungna att starta en patrull, säger fastighetsägaren Peo Andersson i Tibro. 

Peo Andersson startade nattpatrullen i påskas och den innehåller ett sexiotal personer. Två stycken åker varje natt runt i Tibro kommun och kontrollerar om allt är lugnt, och enligt Peo Andersson så har antalet inbrott och skadegörelseanmälningar minskat med nästan hälften sedan patrullen började sina nattrundor.

Nattpatrullering och grannsamverkan har främst ökat på mindre orter i Skaraborg på grund av att polisens personal koncentreras till de större städerna. I Tibro, Hjo och Karlsborg har tre tjänster försvunnit de senaste två åren och Peo Andersson tycker att han får utföra polisens jobb.
- Polisen utreder och åklagaren åtalar men vore det inte bättre om polisen fick mer resurser så att de kunde förhindra brott istället?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista