Svårare få dispens för långa hönstransporter

Det kan bli svårare för slakteriet Svenskt Fågelkött i Håkantorp utanför Vara att få dispens för långa djurtransporter efter att 6 000 hönor dött av värmen under tre transporter till slakteriet nu i sommar.

Under den sista transporten där höns dog i somras så fraktades så kallade broilermammor från Gotland till Håkantorp. Tusen av dem var döda när de kom fram till slakteriet. Hönorna var packade fem och fem i lådor med en halv kvadratmeters golvyta och en höjd på 23 centimeter. Detta är inte förenligt med svensk djurskyddslag enligt Alexandre Barchiese som är djurskyddsinspektör på Djurskyddsmyndigheten. Han inspekterade transporten och såg att hönorna knappt kunde röra sig i lådorna och ännu mindre stå upp eller sträcka på benen.

Svenskt Fågelkött har dispens för den här typen av långa transporter. Enligt Alexandre Barchiese tog det ungefär ett dygn från det att hönorna lastades till det att de slaktades i Håkantorp.

– Det finns ett särskilt dispensbeslut för varje sån här transport, det man tillåter är att det kan ta längre tid än tolv timmar. Man tillåter däremot inte att transporten i övrigt inte uppfyller djurskyddslagen.

Det kan bli svårare för Svenskt Fågelkött att få igenom dispenser för transporter från Gotland i framtiden.

– Det är alldeles uppenbart att från och med nu måste vi förknippa dispenserna med att djuren ska transporteras i mycket större lådor, säger Alexandre Barchiese.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista