Avlivning hotar hundar utan ägare

1:39 min

Vanvårdade hundar hamnar via polisen i Skaraborg på ett hundpensionat utanför Tidaholm.

Just nu har pensionatet ovanligt många hundar att ta hand om och flera av dem kan komma att behöva nya ägare.

Men det är svårt att hitta nya ägare och i värsta fall måste hundarna avlivas. Det berättar Björn Meijner, som tillsammans med Linda Meijner driver hundpensionatet Fort Dogx:

- Det är det här jobbets stora baksida. Att åka och avliva en hund som man fäst sig vid, bara för att den en gång hamnade hos fel ägare och ingen vill ta sig an den.

Hotas av avlivning

Förra året hämtade Björn och Linda Meijner upp 60 hundar hos polisen i Skaraborg och även delar av älvsborg och Sjuhärad. Oftast handlar det om bortsprungna hundar, men också hundar som vanvårdats. Vanvårdade hundar blir kvar på pensionatet tills det är klart om ägaren får tillbaka sina hundar eller inte. Om inte så behövs en ny ägare snabbt. Annars avlivas hundarna.

Just nu har Fort Dogx omkring tio hundar som vanvårdats och ägarfrågan är under utredning. Behovet av intressenter för att eventuellt ta sig an de här djuren är därför stort.

- Det är alltid svårt att hitta nya ägarfamiljer. Vi kan aldrig ge några garantier för vad hundarna har varit emd om. Det krävs en duktig hundägare med mycket tid.

Erik Holmlund

erik.holmlund@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista