Många studieresor till Australien: Västtrafiks nyinköpta biljettsystem allt dyrare

Västtrafiks satsning på ett modernt och nytt biljettsystem för kollektivtrafiken blir allt dyrare och allt mer försenat.
Det nya ”smarta kortet” beräknas nu kosta minst 350 miljoner på grund av bland annat alla konsultarvoden och studieresor världen runt.
– Tekniken kan inte stå stilla för då klarar vi inte att ta betalt av resenärerna, säger Kjell Gustavsson (c) i Vara, en av de politiker inom Västtrafik som ansvarar för biljettprojektet.

Det nya biljettsystemet ska levereras från ett företag i Australien och skulle varit infört i fjol.

Men nu pekar det mesta på att systemet kan införas på tåg och bussar i Västsverige tidigast i december 2005. En orsak till den kraftiga förseningen uppges vara att det australiska företaget fått ekonomiska problem.

Totalkostnaden beräknas nu uppgå till 350 miljoner kronor. Projektgruppen har gjort ett antal dyrbara studieresor till bland annat Australien och Singapore. Där har de tittat på hur det blivande västsvenska biljettsystemet fungerar på de platserna.

Men Kjell Gustavsson försvarar den stora investeringen, och han säger att det gamla biljettsystemet snart inte fungerar. Det nya biljettsystemet ger chansen till en mer integrerade kollektivtrafik med prisvärda resor över de gamla länsgränserna.

– Det är en av de frågor som jag får mest kritik på, säger Kjell Gustavsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista