Hästkliniken stängs på grund av salmonella

Hästsjukhuset i Skara har stängt sitt stall efter att hästar som vårdats på sjukhuset drabbats av salmonella. De stationära stallen stängdes i går på eget initiativ och både miljöprover och prover på hästar togs under gårdagen.

– Vi ville vara på den säkra sidan eftersom det funnits salmonella i trakterna under sommaren. Vi har tagit prover och avvaktar dem innan vi vill öppna igen, säger Roland Werner som är klinikchef på atg:s hästsjukhus i Skara.

Flera västsvenska gårdar har drabbats av salmonella under sommaren, senast i måndags spärrades ett stuteri utanför Vara av efter att ett föl drabbats av salmonella.

Det är de hästar som behöver intensivvård och stallas upp över natten som blir lidande av stängningen.Vanligtvis vårdas 20 hästar i et stationära stallet på djursjukhuset, men det går nu alltså inte.

– Det finns ju andra djursjukhus i Sverige, men det blir ju att åka till exempel till Strömsholm eller Slöinge i Halland, säger Roland Werner.

Tidigast på måndag, om alla prover visar negativt, kan sjukhuset öppna igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista