Psyksjuk rymling skyldig till grovt knarkbrott

Två män förklarades på torsdagen skyldiga till grova narkotikabrott av Mariestads tingsrätt. Den ene mannen är sedan flera år tillbaka på rymmen från rättspsykiatrisk vård som han avtjänade efter att ha dömts för ett tidigare narkotikabrott.

För ungefär två och ett halvt år sedan rymde mannen, en norsk medborgare, från det sjukhus där han han vårdades. Mannen var överlämnad till rättspsykiatriskt vård med särskild utskrivningsprövning, men stannade bara nio månader innan han rymde.

Nu har norrmannen enligt tingsrätten vid minst två tillfällen köpt stora mängder amfetamin, narkotika som han sedan skulle sälja vidare. När han greps hade han ett kilo amfetamin gömt i sin bil.

Mannen ska nu genomgå ytterligare en rättspsykiatrisk undersökning, en mindre personutredning som gjorts sedan han greps i maj, visar att mannen fortfarande lider av en allvarlig psykisk störning.

Den man norrmannen köpte amfetaminet av, en 56-årig man från Göteborg, fick däremot sin dom klar idag, han dömdes till sex års fängelse.

Mannen har förutom till norrmannen också sålt amfetamin till en annan man. Försäljningen har bland annat skett på en bensinstation i Hova. 56-åringen är dömd flera gånger tidigare för narkotikabrott.

Sedan tidigare är flera personer redan dömda för inblandning i samma narkotikahärva som rör handel med stora mängder amfetamin i norra Skaraborg, Örebro och Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".