"Återtåget" ska skapa jobb till fd Kronfågelsanställda

Nu ska stora delar av de 150 som förlorade sina jobb när Kronfågel i Skara lades ner, tillbaka in på arbetsmarknaden med hjälp av ”Återtåget” - ett EU-finansierat arbetsmarknadsprojekt.
60 personer har hittills visat intresse men fler är på väg in och projektledaren tror att ungefär 100 stycken kommer att anmäla sig. 
- Alla är förväntansfulla och tycker att det ska bli spännande med praktik och så småningom kanske ett nytt jobb, säger Monica Karlsson och Kristina Atterlöv som nu är med i projektet efter att ha jobbat många år på Kronfågel. 

Ur varslet på Kronfågel föddes idén med Återtåget - ett delvis EU-finansierat arbetsmarknadsprojekt som beräknas kosta omkring tolv miljoner kronor. Det är ett samarbete mellan arbetsförmedlingen i Skara, Skara kommun och Försäkringskassan och förhoppningen är att samtliga före detta anställda vid Kronfågel som vill ska kunna beredas plats för utbildning och praktik för att slutligen slussas ut i arbetslivet.

Varje deltagare får tolv månader på sig för individanpassade kurser och praktikperioder, men inställningen är att jobb går före kurser, så skulle nån hitta ett jobb under sitt år på Återtåget så är det okej att avbryta för att ge sig ut i arbetslivet igen.

Av de 150 som fick lämna Kronfågel före sommaren så hörde 60 av sig direkt med intresseanmälningar.
- Vi märker att intresset är större än så och jag tror att ungefär 100 stycken kommer att anmäla sig på sikt, säger projekledaren Clas-Erik Burge.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista