Hjo vann i missbrukartvist

En långdragen tvist mellan Hjo och Lidköpings kommuner har nu avgjorts av Skövde Tingsrätt. Tvisten gällde vem som skulle betala för tvångsomhändertagandet av barn i en missbrukarfamilj. Tingsrätten beslutade att det är Lidköpings kommun som ska stå för kostnaderna.
Tvisten som Lidköping nu förlorat rör vem som egentligen har ansvaret för en familj med sociala problem, och som under tiden för socialtjänstens utredning byter kommun. Det hela inträffade för fem år sen, men fick alltså inte sin upplösning förrän nu. En familj med två vuxna och fyra barn väckte Hjo kommuns misstankar om missbruksproblem. Men innan kommunens utredning avslutats flyttade familjen till en husvagn, uppställd inom Lidköpings kommun. Barnen tvångsomhändertogs senare, och vad man är oense om är när behovet av den hjälpen egentligen uppstod, när familjen vistades i Hjo eller i Lidköpings kommun. För det är den kommunen som också ska betala, och Lidköping begärde sammanlagt 6 miljoner kronor av Hjo. Men tingsrätten säger alltså att kostnaden ska ligga på Lidköping, som dessutom nu döms att betala rättegångskostnader på sammanlagt 400 000 kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista