Överlevnadskurser allt mer populära

Svenskarna blir allt mer måna om sin överlevnad.
Civilförsvarsförbundets kurser i hur man klarar sig i en nödsituation har i år lockat fler deltagare än någonsin.
De senaste årens långa strömavbrott är en förklaring till det stora intresset.

På ideella Civilförsvarsförbundet tror man inte att intresset är orsakat av någon ökad framtidsrädsla. Det hör fortfarande till ovanligheterna att det byggs överlevnadsbunkrar i de svenska trädgårdarna.

Kurserna handlar istället bland annat om hur man förebygger nödsituationer, hur man hjälper en anhörig som får hjärtinfarkt eller hanterar strömavbrott.

-Det viktigaste är att man kan få information från kommunen eller kraftbolaget och då måste man ha en batteridriven radio. Sedan måste man kunna laga sin mat och för det behövs någon typ av camping- eller friluftskök. Och sist men inte minst måste man kunna hålla värmen. Det kan innebära att man har ett par sovsäckar eller en fotogenkamin som kan värma upp delar av huset eller lägenheten, säger Jan Alsander, utbildningschef på Civilförsvarsförbundet till TT.

Det allra viktigaste är dock att man planerar för nödsituationen innan den inträffar, understryker han.

Civilförsvarsförbundet har ansträngt sig speciellt när det gäller att locka personer med invandrarbakgrund och funktionshinder till kurserna och enligt Jan Alsander har de gupperna ökat.

-De grupperna är speciellt sårbara. Inte så att de är ömtåligare, men invandrargrupperna har till exempel svårare att ta till sig information och de vet ofta inte hur alla delar av det svenska samhället fungerar.
Funktionshindrade får det ofta extra besvärligt vid strömavbrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista