Vanligt med arbetsskador inom trä- och skogsbranschen

Arbetare inom trä- och skogsindustrin toppar statistiken när det gäller arbetsskador. Därför har industrin i Tibro startat ett projekt som går ut på att försöka förebygga skador i arbetet.

Personer som jobbar inom trä och skogsindustrin har de farligaste yrkena sett till arbetsskadesiffrorna. Antalet arbetsskador i branchen har ökat sedan i början på 90-talet.

Fem av tusen arbetare får någon form av invaliditetsskada och jämfört med andra yrkesgrupper så löper trä och skogsarbetare fyra gånger så stor risk att skada sig.

Enligt Åke Johansson som är regionalt skyddsombud i Skaraborg för skogs- och träfacket är det främst i mindre företag som skadorna förekommer. 

Pilotprojektet i Tibro omfattar femton företag där man ska ta fram en plan för varje enskilt företag om hur man ska förbättra arbetsmiljön och Åke Johansson anser att detta är ett måste för att komma till rätta med de konstant höga skadesiffrorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".