Regnandet gav sämre djurfoder

Laboratorieföretaget Analycen i Lidköping har fått mycket mer att göra till följd av den regniga sommaren.

Hö- och ensilageprover väller in till laboratoriet från lantbrukare som vill få svar på om regnet resulterat i en möglig och näringsfattig skörd.

- Jordbrukarna är oroliga för mögel och bakterier i skörden. Framför allt gäller det hästägare, som köper och säljer mycket hö, säger Roland Svanberg på Analycen.

Över tusen fler förpackningar med hö- och ensilageprover har kommit in till laboratoriet jämfört med förra sommaren. Bara i morse kom sju postsäckar från lantbrukare som är angelägna om att få veta hur det står till med kvaliteten på skörden.

Främst vill man veta om man drabbats av mögel eller bakterier efter sommarens väta. Men också om regnet påverkat näringsvärdet negativt på det som ska bli foder till kor och hästar.

Och enligt höanalyserna så har kvalitén på fodret försämrats. Vilket i sin tur kan leda till ökade kostnader för till exempel hästägarna.

- Vi får in väldigt mycket hö med låga protein- och energivärden, säger Roland Svanberg.

- Det får till följd att det kommer att gå åt mer kraftfoder i vinter för att försörja hästarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".