"Låt Matfestivalen betala polisinsatsen", säger polischef

Helgens matfestival i Skövde kommer att kosta polisen stora pengar i extra kostnader för övertid. Pengar som närpolischefen Bengt Åke Falck tycker att arrangörerna borde vara med och betala.
Men arrangörerna tycker inte att det är upp till dem att betala polisarbetet.

– För en helg kan det handla om bara övertidsersättningar på mellan 100 000 och 150 000 kronor, säger Bengt Åke Falck.
Under sommarhalvåret har polisen extrakommenderingar för festivaler nästan varje helg, för att ta hand om fylleri och misshandel. Totalt sett är det en stor utgift för polisen, som anser att man har annat att lägga pengarna på.
Om arrangören - som ofta tjänar pengar på festivalen - fick betala delar av polisens extrakostnader skulle det underlätta polisens budget avsevärt, menar Bengt Åke Falck.

Men för att kunna kräva betalt av arrangörerna krävs nya regler och beslut från rikspolitiken och rikspolisstyrelsen. Och tills vidare är arrangörerna i Skaraborg inte intresserade av att frivilligt betala nånting.
Henric Berggren är projektledare för Matfestivalen och menar att festivalen förmodligen skulle upphöra om man skulle tvingas betala för polisens extrakostnader.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".