Järnframställningen i Hyttehamn inte först i landet

Masugnen i Hyttehamn norr om Karlsborg är inte järnframställningens vagga - som en del lokalpatrioter kanske drömt om.
Det visar analysresultaten från vårens utgrävningar, som just blivit klara.
– Det är fyra dateringar som visar att vi klockrent rör oss i 1300-talet, säger arkeolog Anders Berglund vid Västergötlands museum i Skara.

En del lokalpatrioter med historieintresse hade säkert hoppats att utgrävningarna i Hyttehamn skulle leda till att Västergötland kunde utropas till järnframställningens vagga.

Den första preliminära dateringen pekade på att masugnen är från 1100-talet, men analyserna visar istället att ugnen togs i bruk på 1300-talet. Därmed ligger inte Hyttehamn före de andra platserna för järnframställning i Mellansverige.

Tillkomsten på 1300-talet förvånar en del eftersom 1300-talet var ett krisårhundrade, som präglades av digerdöd och försörjningsproblem inom jordbruket.

– En liten delförklaring är att de försökte hitta andra näringar att försörja sig på än jordbruket, säger Anders Berglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".