Ytterligare 20 vindkraftverk planeras på Varaslätten

De senaste åren har vindkraften etablerat sig på allvar på Varaslätten.
Nu vill företaget Eolus vind bygga ytterligare 20 vindkraftverk.
– Det finns ett stort intresse i dag hos omkringboende och markägare att äga vindkraftverk, säger Ingvar Svantesson på Eolus vind.

13 vindkraftverk har byggts på Varaslätten de senaste tre-fyra åren.

– Vi har ett 20-tal verk som vi har sökt bygglov för och som befinner sig i olika stadier vad gäller att få tillstånd, säger Ingvar Svantesson.

När de här planerna har förverkligats finns det tillräckligt med vindenergi på Varaslätten för att värma upp 4 000 villor med el.

Eolus affärsidé är att hitta lämpliga platser för vindkraftverk, söka bygglov och sedan sälja det färdiga verket vidare till markägare eller andelsföreningar.

– Vi har till och med sålt verk på Varaslätten till danskar.

Att Varaslätten blivit intressant för vindkraftsetableringar beror på att den är glest befolkad och det är långt till närboende.
Det blåser ganska bra på slätten och på senare år har vindsnurrorna fått högre verkningsgrad. Tillsammans med högre elpriser gör det att investeringarna i vindkraft har blivit lönsamma.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".