Sonja Lejmark tycker att livsmedelsinspektörerna gjort ett bra jobb, sett till förutsättningarna. Foto: Linnéa Frimodig / P4 Skaraborg Sveriges Radio.
Skaraborg

Halverade kontroller av matsnusk

1:49 min

På sommaren ökar antalet ställen som säljer och hanterar livsmedel, men livsmedelsinspektionerna blir betydligt färre.

Under juli månad gjorde Miljösamverkan östra Skaraborg (MÖS) hälften så många inspektioner under juli månad jämfört med normalt. 

– Vi vill ju alla ha semester under sommaren och våra duktiga medarbetare har gjort ett jättebra jobb för att nå halva nivån, för personalstyrkan har varit mer än halverad, säger förbundschefen Sonja Lejmark. 

Skövde, Tibro, Falköping och Hjo har totalt 730 livsmedelsanläggningar. Ännu fler slår upp portarna under sommarmånaderna. Trots det så minskar antalet inspektioner då.

Ingen hänsyn till semestrar
Under juli gjordes totalt 55 oanmälda inspektioner, ungefär hälften så många om man brukar göra till följd av låg bemanning. I Vara hann inspektören bara med ett enda besök under juli månad. 

 Det är viktigt att kontrollera sommarverksamheterna, säger Alexander Sobestiansky som är statsinspektör på livsmedelsverket. 

–  Om man tittar på lagstiftningen tar den inte hänsyn till om man har mer eller mindre personal under sommaren. Den fokuserar på att man ska göra kontroller när risken är som störst. 

–  Det finns aspekter med säsongsbunden verksamhet som gör att det är extra värt att titta på dem. Men det måste man göra på plats, fortsätter han. 

Vad ser du för risker med att man gör färre kontroller under sommaren? 

– Givetvis ska man ju göra tvärtom och ha flest kontroller under sommaren. Men rent praktiskt funkar det ju inte så, säger Sonja Lejmark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista