JORDBRUK

Normal skörd i Skaraborg

Årets spannmålsskörd väntas öka med närmare en femtedel jämfört med i fjol. Det visar en prognos för hela riket från Jordbruksverket. Men i Skaraborg blir det ett normalår.

I riket som helhet är det framför allt skörden av havre och höstråg som ser ut att gå betydligt bättre i år.

Vädret har varit gynnsamt för skörden, skriver Jordbruksverket, och dessutom har mängden odlad mark ökat sedan i fjol.

Leveranser med god kvalitet
I Skaraborg beskrivs dock årets skörd som normal, men grödorna tål inte mycket regn till. Än så länge håller den vete som levereras till Lagerhuset i Vara bra kvalitet.

Fredrik Blad är vd på Lagerhuset och han uppskattar att 15 procent av årets skörd har levererats så här långt. 

– Det vi fått in är råg och vete så här långt. Vårgrödorna ser kanske lite bättre ut än höstgrödorna. Men det är ändå bra skördar på gång.

Hoppas på soligt väder
Lars Erik Grabo från Long utanför Vara besökte Lagerhuset för att lämna spannmål. Han hoppas på uppehållsväder och mycket sol under resten av skördetiden.

– Just nu är det vädret det hänger på. Det regnar ju varannan dag, så det blir ju ingen ordning på skördningen. Till slut blir ju kvaliteten sämre; havren blir grå och ful och vetet går kanske inte att ha till brödsäd.

Han följer väderprognoserna med intresse och blir ofta besviken, säger han.

– Det har inte varit så positivt att titta på. Nu vill jag se stora solar över hela kartan!

Jens Prytz

Jens Prytz

0500-77 30 17
jens.prytz@sr.se

Skörden 2011 i siffror

Den totala spannmålsskörden för 2011 uppskattas bli cirka 5,1 miljoner ton. Detta är omkring 19 procent högre än förra årets skörd och runt 7 procent högre än den genomsnittliga skörden för de fem senaste åren.
Havre (+39 %) och höstråg (+23 %) är de grödor där totalskörden uppskattas öka mest procentuellt sett jämfört med 2010.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.