Invandrare får lära sig trafikvett i pilotprojekt i Skövde

Vissa invandrargrupper som inte tagit nytt svenskt körkort är överrepresenterade i statistiken över trafikolyckor.
I Skövde startar nu ett pilotprojekt, där invandrare ska undervisas i trafiksäkerhet via Komvux:s svenskundervisning (SFI).
– I allmänhet har de sämre kunskaper än resten av folket. Körkortsutbildningen är ofta bristfällig, säger projektledare Haval Davoody på Vägverket.

En studie som Väg- och Transportforskningsinstitutet (VTI) presentade år 2001 visade att vissa invandrargrupper, som inte tagit nytt svenskt körkort, är representerade i olycksstatistiken tre gånger så ofta som resten av Sveriges befolkning.

Det är mot den bakgrunden som Försvarets Motorklubb i Skövde tillsammans med kommunen, NTF Skaraborg och Länsförsäkringar Skaraborg dragit igång projektet.

Undervisning i trafiksäkerhet sker via SFI-undervisningen på Komvux, och upplägget ska spridas till övriga kommuner i Skaraborg och resten av landet.

Invandrarna ska få lära sig om barnsäkerhet, hastighetsfrågan, riskerna med alkohol och droger i trafiken och vikten av att ha cykelhjälm.

– Här får vi organiserad trafiksäkerhet in i varje ny svensk, säger Tord Björkman på Försvarets Motorklubb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista