Mariestad

Glada miner på Torsö

1:43 min

Föräldrar och barn på Torsö är lättade efter skolinspektionens besked om att den nedlagda skolan på orten kan bli friskola med start nästa höst.

Joel Nilsson som ska börja trean och är glad över beskedet från skolinspektionen att han ska gå i den "nya" friskolan redan nästa år.

– Bra, närmare att åka, inte gå upp lika tidigt, säger Joel Nilsson som ska fira genom att grilla vid Laxhall.

– Vad härligt att man får bo precis bredvid skolan och att det får vara kvar säger Lisa Andersson som har en son som ska börja skolan nästa höst.

Ricki Watkins är nyinflyttad till Torsö med sin familj.

– Vi blev bara så glada när vi hörde det. Vi har kämpat så för beskedet så nu är vi bara så glada.

Ifrågasatt
Lotta Andersdotter gläds även hon över beskedet om en friskola.

– Vi  har ju känt oss ifrågasatta från olika håll när det gäller det här, men nu har vi fått en bekräftelse från högre ort, från skolinspektionen att våran verksamhet är kvalitativ. Det känns jätteskojigt.

Föräldrarna har kämpat ända sedan politikerna, bara några dagar innan skolavslutningen i juni i år, lämnade beskedet att skolan ska stängas och barnen flyttas till Hassle.

Sparkrav
Sparkrav och förbättrad undervisningskvalité lämnades som förklaring. Dåliga ursäkter tycker mamman Anna Jansson.

– Jag köper nog inte så många av deras argument om jag ska vara alldeles ärlig men nu har vi ju fått bevis på att det här funkar ju visst.

Friskolan kan startas upp först nästa höst så kommande läsår ska barnen bussas till Hassle. Anna Jansson är en av många föräldrar som hoppas att politikerna ändrar sitt beslut så barnen slipper byta skola under ett år.

– Att politikerna tänker till nu vad som är bäst för barnen. Det är kanske inte en optimal situation att ändra allting nu bara för ett år för att sen åka tillbaka till Torsö. Jag hoppas att de tänker till igen.