Brottstycken

Kyrkan drabbad av kopparstölder

Under den senaste veckan har koppartjuvar slagit till mot kyrkbyggnader i Skaraborg. Både Marka kyrka utanför Falköping och begravningskapellet i Hova har fått påhälsning av koppartjuvar.

Koppar i alla former stjäls och säljs vidare. Priset på koppar ligger för närvarnade på cirka 40 kronor kilot och under veckan har flera kopparstölder ägt rum.

Marka kyrka utanför Falköping utsattes för en kopparstöld någon gång mellan måndag den 15:e och torsdag den 18:e augusti.

Från kyrkans utsida har mellan tolv och fjorton meter stuprör av koppar stulits. Stölden har skett från kyrkans sydöstra sida, den sida som vetter från riksväg 47.

Även taket på begravningskapellet i Hova som består av koppar har förstörts när tjuvar natten till torsdag den 18:e augusti rev upp ungefär en tredjedel av taket. Men tjuvarna lyckades inte få med sig godset från platsen.

I programmet Brottsstycken idag också om följande händelser:

Mordbrand i Tidaholm
En brand som misstänks vara anlagd drabbade tre husvagnar och en arbetsbod på Östra Ringvägen i Tidaholm i fredags den 20 augusti vid två tiden.

Räddningsledarens initiala bedömning var att det fanns spridningsrisk till intill liggande byggnad, varför branden rubricerats som mordbrand.

Inbrottstjuvar skrämdes iväg
En kvinna  boende på Aspängsvägen i Falköping vakande vid halv två tiden på fredagsmorgonen den 19 augusti av ett ljud och gick upp för att titta efter.

Hon såg ljuset från en ficklampa vid fönstret till gillestugan och knackade  på fönstret vilket skrämde inbrottstjuvarna som försvann från platsen.

Hon gick ut och tittade och såg brytskador på ena fönstret. Det var även fotspår från två personer på marken nedanför.

Villainbrott i Helås
I måndags den 15:e augusti vid tjugo i åtta befann sig en villaägare inne i sitt hus i Helås, utanför Vara.

Huset är under renovering och ägarens hund reagerade efter att en dörr rycks upp inne i huset.  

Genom att hunden skällde reagerade villaägaren och han såg hur två personer lämnade huset i riktning mot Helås.

Personerna hade dessförinnan stulit en bygglåda /verktygslåda med en del verktyg. Föremålen hade sedan lämnats kvar på trappan till farstun.

Signalementet på männen var följande:

Man, cirka 15 år, 160 cm lång, ljus långhårig. Han bar en beige jacka och  ev. gråa byxor.

Man, 18-30 år, 180 cm lång, kraftig/tjock, kortklippt rödaktigt hår. Han bar svarta byxor och en svart T-shirt.