Ungdomar kräver förändringar innan de satsar på vårdyrket

Kommunerna i Skaraborg behöver rekrytera massor av vårdpersonal de kommande åren eftersom många av de anställda går i pension. Vårdstuderande är positiva men vill ha förändringar först.
- Lönerna, arbetstiderna och personaltätheten måste bli bättre. Vad skulle du tycka om att bli gammal och få ligga kvar i sängen till klockan tolv innan någon kommer för att hjälpa dig upp? frågar Caroline Lennemar som jobbat inom hemtjänsten i sommar.  

Caroline Lennemar går sista året på Lövängsgymnasiet i Skövde, med Skydd Och Säkerhet (SOS) som inriktning. I framtiden hoppas hon kunna bli polis om betygen räcker.
Denna sommaren har hon jobbat inom hemtjänsten och från praktikperioder och tidigare somrar har hon också erfarenhet av annan äldrevård. Hennes intryck är blandade:
- Det är väldigt roligt att jobba inom vården och att få träffa så mycket människor men det är också väldigt slitigt. Mina kollegor sa ”här sliter vi ut en generation i taget” och det är verkligen så, säger hon. 

Joakim Sandberg går också sista året med Skydd Och Säkerhet som inriktning. Han hakar på Carolines resonemang:
- Det blev så tydligt för mig nu i sommar att folk verkligen inte mår bra. Det gör mig ledsen att se hur folk förstört sina ryggar, handleder och knän.

Liksom Caroline trivdes han ändå alldeles utmärkt inom äldrevården.
- Det finns så mycket fantastiska människor och varje dag är spännande för man vet aldrig vad som ska hända, säger han och hans ögon är fulla av entusiasm. 

Bredvid sitter Samuel Abdallah. Han vill bli ambulanssjuksköterska och är dem av de tre som är säkrast på en framtid inom vården.
- Det är min dröm. När jag var liten sprang jag runt hemma och berättade att jag skulle bli kvinnlig sjuksköterska, skrattar han.

De kommande fem sex åren måste kommunerna i Skaraborg rekrytera massor av ny personal eftersom 12 000 kommer att gå i pension eller på annat sätt försvinna. En stor del av den personal som kommer att behövas är personal som Samuel, Caroline och Joakim. De tre skulle alltså gärna vilja jobba inom vården men de ställer krav och vill ha förändring först.

- Politikerna fattar ju inte! Jag förstår inte hur de resonerar! Det går inte att ta bort fler anställda nu, säger Caroline Lennemar och berättar om hur hon jobbat övertid gratis för att hinna uträtta mer och slippa det dåliga samvetet för en stund. De gamla frågar varför vi inte kommer förrän elva och hjälper dem upp. Vad ska man svara mer än att vi inte hunnit tidigare? fortsätter hon.   

Joakim Sandberg skakar på huvudet.
- Jag känner att detta kan jag inte jobba inom äldrevården någon längre tid för då kommer jag att vara helt sönder när jag är 45 och det vill jag inte. 
Istället funderar han på att jobba några år för att sedan försöka bli polis eller väktare.

Alla tre tror att kommunerna kommer att klara att rekrytera personalen men de menar också att makthavarna måste ändra sin inställning till vårdpersonal:
- Det måste anställas fler och lönerna måste höjas. Jag hoppas att det blir så och jag hoppas att många kommer att vilja jobba inom vården för det är ett roligt yrke,  säger Samuel Abdallah.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista