Skolan

3800 datorer till Skövdeelever

1:26 min

Skövde kommun satsar på personliga datorer till alla elever i årskurs 7-9 och gymnasiet. Sammanlagt handlar det om ca 3800 datorer som delas ut i kommunen.

Eleverna kommer att ha tillgång till datorn under hela sin studietid och syftet är att anpassa lärandemiljön efter elevernas naturliga sätt att söka information och hämta in kunskap.

Läraren Berit Lidell på Stöpenskolan menar att detta kommer underlätta för alla, då de gamla datorerna ofta har krånglat när det är många elever på samma.

– Det tar lång tid när de loggar in och de är inte riktigt anpassade för det. Jag tror det blir bättre när de har varsin och de är mer rädda om den och det bara är en person som loggar in och använder den.

Genom en webbaserad programportal kommer både lärare och elever att kunna ladda ner de program som behövs i undervisningen.

"Jättesmidigt"
Lina Anderberg och Dénise Bogren i 9D på Stöpenskolan, ser fram emot att få en dator:

– Det är jättesmidigt, för då slipper man alla papper och det är bättre för naturen och så.

- Det blir enklare med alla studiearbeten och så, bara att ta med sig USB-minnen.

Surfar med annan
Problem som kan uppstå med egna datorer är att eleverna surfar med annat under lektionstid, men det något som Berit Lidell inte ser som ett stort bekymmer.

– Så har det ju varit tidigare också. Det är väldigt svårt att styra elevens uppmärksamhet och tankar och mobiltelefoner har de ju haft länge. Jag tror att det enda sättet att hantera det är att försöka få eleverna att känna sitt eget ansvar, så att det blir omöjligt att använda tiden till fel saker.

Karin Johansson

Karin Johansson

0500-773000
karin.e.johansson@sr.se

Bergakungen

Vilken nyhet! Detta gjorde John Bauergymnasiet redan 1999, då hette det att man "köpte eleverna" i dag är det tydligen okej att ge eleverna datorer!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.