Alice Granehed och Clara Nyberg tycker att luncherna borde anpassas efter skoldagen. Foto: Karin Johansson/P4 Skaraborg Sveriges Radio
SKOLAN

Stark kritik mot tidiga skolluncher

1:19 min

Mellan klockan 12 och 13, det är den klassiska lunchtiden för många. Men inte för landets skolelever. De flesta av landets kommuner serverar skollunch före klockan 11, och det är alldeles för tidigt, menar intresseorganisationen Skolmatens vänner och många elever.

Majoriteten av landets kommuner serverar skollunch före klockan 11, visar intresseorganisationen Skolmatens vänners undersökning bland kostchefer runtom i landet.

På högstadieskolan Kyrkerörsskolan i Falköping serveras eleverna lunch redan 10.30 vissa dagar.

Önskar anpassad lunchtid
Alice Granehed går i klass 9B på skolan och hon tycker att lunchtiden borde anpassas efter elevernas schema.

– Det beror på när man slutar tycker jag, att man anpassar det efter när klassen slutar. Slutar man tidigt så ska det ju gå att äta tidigt. Men börjar man klockan åtta och äter tolv, så är det ju fyra timmar och det blir ju ganska långt.

Undersökningen visar att 85 procent av landets kommuner börjar servera skolmaten före klockan 11, vilket kan göra att eleverna blir hungriga längre fram på eftermiddagen.

Kvalitetssäkrad lunch saknas
Närmare hälften av alla kommuner saknade också ett kostpolitiskt program som kvalitetssäkrar skolmåltiderna. Det är något som kostenheten i Falköpings kommun nu håller på att arbeta fram.

På kommunens kostenhet anser man även att eleverna bör äta vid ungefär samma tid varje dag. Men det fungerar inte alltid, på grund av schemaläggning och mycket elever.

Clara Nyberg som sitter med i kostrådet på Kyrkerörsskolan menar att tiderna för lunchen kan variera mycket.

– Vissa dagar har vi lunch redan vid klockan 10.30 och andra dagar så är det jättesent. Så det är lite synd att det är för mycket blandade tider, det borde vara ganska jämnt, tycker jag. För man vänjer sig vid lunchtiden och annars går man och blir jättehungrig.

Oaccepabelt
Skolorna skyller på pressade scheman, men det är något som Annika Unt Widell från Skolmatens vänner menar bara är en ursäkt.

– Det är inte acceptabelt att servera en varm lagad lunch före klockan elva. Vi vuxna skulle inte acceptera det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista